Bine ați venit!

Merita sa incarci un cartus cu cerneala?

Data: 12 Ianuarie 2017

Inevitabil, această politică de marketing a condus la un război deschis între producători şi utilizatori, aceştia din urmă optând în mod regulat pentru reumplerea cartuşelor fie la un centru specializat, fie pe cont propriu prin intermediul unor kituri de reîncărcare.

Producătorii au plusat prin implementarea a numeroase tehnologii pentru a împiedica reumplerea cartuşelor sau chiar pentru a bloca utilizarea unor cartuşe cumpărate din alte surse, cea mai frecventă soluţie fiind un chip electronic.

Imprimantele sunt foarte ieftine, insa pretul mic ascunde un cost ridicat pentru cartuse

Care este însă cea mai bună soluţie din punctul de vedere al utilizatorului final? Este mai bine (şi mai ieftin) să reîncarci cartuşul sau până la urmă se rentează să cumperi unul nou? Depinde de mai mulţi factori, cum ar fi…

Preţul unui cartuş nou vs. preţul reumplerii cartuşului

Pentru a vedea mai uşor care sunt costurile reale ale unui cartuş nou şi ale unui kit de reîncărcare am ales să facem o comparaţie directă între cele două opţiuni.

 

HP Deskjet 1150 All in One, costă doar 200 lei. Totuşi, în momentul în care vrei să cumperi cartuşe noi te vei lovi de un preţ semnificativ mai mare: HP 301 Combo Content Pack, care include un cartuş negru şi un cartuş color, costă aproape 120 de lei, adică peste jumătate din preţul iniţial al imprimantei.

Alternativa este cumpărarea unui kit de reîncărcare compatibil cu această imprimantă, care costă doar 20 de lei pentru negru şi tot atât pentru color şi care conţine toate ustensilele necesare pentru reumplere (suport, seringă, ghid de utilizare).

Practic, prin aceasta metodă, plăteşti de 3 ori mai puţin decât în cazul în care cumpărai cartuşe originale. Ulterior, întrucât ai deja kitul de reumplere, poţi cumpăra doar cerneala, care costă 15-20 lei pentru 100 ml.

Prin urmare, reumplerea unui cartuş cu ajutorul unui kit este mult mai ieftină decât achiziţionarea unui cartuş original nou. Iar acest lucru se aplică practic la aproape orice imprimantă de pe piaţă, indiferent de producător sau de preţul iniţial al imprimante.

Un cartus negru si un cartus color pot costa impreuna mai mult de jumatate din imprimanta

Procesul de înlocuire a cartuşului

În cazul în care optezi pentru cumpărarea unui cartuş nou, tot ce ai de făcut este să scoţi vechiul cartuş din imprimantă şi să-l montezi pe cel proaspăt achiziţionat.

Dacă ai ales soluţia kitului de reîncărcare, lucrurile se complică un pic, dar nu cu mult. Trebuie doar să înveţi să foloseşti kit-ul de reîncărcare, iar acest lucru presupune în primul rând umplerea seringii şi apoi a cartuşului cu cerneală printr-un orificiu special.

Operaţiunea în sine nu este complicată, iar cele mai multe kit-uri oferă inclusiv un ghid sumar de utilizare în format tipărit. Totuşi, în special când efectuezi această operaţiune pentru prima oară, este posibil să nu faci totul ca la carte, să te murdăreşti cu cerneală sau să stropeşti obiectele din jur. Cele mai mari bătăi de cap le vei avea cu cartuşul color, întrucât va trebui să-ţi dea seama care este orificiul pentru culoarea galbenă şi care sunt cele pentru roşu şi albastru.

Cât despre timpul necesar, operaţiunea nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute, iar după ce capeţi experienţă totul va deveni o formalitate.

Mai există şi varianta de a merge la un centru specializat care să-ţi reumple cartuşul pe loc. Nu de puţine ori însă se întâmplă ca după operaţiune angajaţii centrului să nu cureţe bine cartuşul de cerneală scursă, astfel că rişti să te murdăreşti.

Prin urmare, chiar dacă presupune un pic mai multă atenţie şi muncă, utilizarea unui cartuş reîncărcabil compatibil este de departe soluţia potrivită pentru imprimanta ta, în special din punct de vedere al costurilor.

Kiturile de reincarcare sunt mai ieftine, dar presupun ceva munca individuala

Calitatea imprimării

Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui însă să ţi-o pui nu este dacă merită efortul să utilizezi un kit de reîncărcare, ci dacă cerneala pe care o foloseşti este la fel de bună ca cea furnizată de producătorul imprimantei.

Cel puţin teoretic, un cartuş original are cerneală de mai bună calitate şi, implicit, oferă rezultate mai bune atunci când printezi, întrucât cerneala a fost realizată chiar de producătorul dispozitivului conform unor anumite standarde de calitate şi special pentru un anumit tip sau gamă de imprimante.

De cele mai multe ori, cerneala disponibilă în kit-urile de reîncărcare nu este la fel de bună. Acest lucru nu va reprezenta o problemă majoră dacă printezi ocazional documente personale, dar s-ar putea să ai pretenţii mai mari în cazul unor documente oficiale sau a unor fotografii.

În plus, nu este exclus ca cerneala să se termine mai repede decât în cazul unui cartuş original sau ca sistemul care te avertizează când cartuşul este pe terminate să nu funcţioneze în mod corespunzător.

Prin urmare, atunci când alegi un kit de reîncărcare trebuie să accepţi compromisul unei scăderi de calitate a paginilor tipărite şi a unor mici riscuri în funcţionarea corectă a cartuşului.

Daca printezi fotografii profesionale, s-ar putea sa nu fii multumit de calitatea unui kit de reincarcare

Concluzii

Înainte de a alege între cumpărarea unui kit de reîncărcare şi achiziţionarea unui nou cartuş pentru imprimanta ta, reţine că reumplarea cartuşului original este de 4-5 ori mai ieftină, dar oferă o calitate a imprimării ceva mai scăzută. În plus, necesită şi 5-15 minute pentru efectuarea operaţiunii.

Astfel, decizia finală depinde de mai mulţi factori. Kitul de reumplere este mai avantajos în cazul în care foloseşti imprimanta în special în scop personal, dacă printezi foarte mult şi dacă ai un buget limitat care nu-ţi permite achiziţionarea regulată a unui nou cartuş.

În schimb, cartuşul original este soluţia ideală dacă printezi în special în scop profesional şi ai nevoie de o calitate bună, dacă printezi suficient de rar pentru a nu achiziţiona cartuşe prea des şi dacă preţul cartuşului nu este prea ridicat pentru tine.

În final, suntem curioşi să aflăm cum procedezi tu atunci când se termină cartuşul imprimantei. Apelezi la un kit de reîncărcare şi accepţi compromisurile de calitate sau preferi să cumperi un cartuş nou?

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  • Nici un comentariu pănă acum
Sus